domingo, 14 de mayo de 2017

Una alternativa per Sant Feliu

(article publicat el 17-2-2015, al diari digital: FetaSantFeliu)

(Recullo en aquest blog de regidor de Sant Feliu de Llobregat, el que va ser un escrit de Febrer-Abril 2015 (varies actualitzacions) que reflexava els eixos progrmátics de Veïns per Sant Feliu. Crec que es un dels documents referencials per entendre el que ha anat fent VPSF després).
...

Estem en un període en el qual el sistema polític no és creïble, molts partits no defensen a la gent sinó que han afavorit polítiques econòmiques que via: precarització, rescats, e impostos, la condemnen a patir i a malviure.
Fins i tot l'esquerra clàssica (IC) apareix com anquilosada en municipis com Sant Feliu Llobregat (SFLl), exercint parcel·les de poder com a simple acompanyant de partits qüestionats en tribunals.

L'enfonsament del sistema ha afeblit la democràcia també en l'àmbit local; a curt termini es necessari crear projectes  alternatius que substitueixin (temporalment?) als partits clàssics empantanats.
Es tracta doncs, almenys en lo local, d'evitar més deteriorament democràtic i d’impulsar reformes des d'ara.

Un grup de veïns de SFLl, ha treballat des de finals de 2013 per elevar al terreny polític el que ja llavors va ser una mobilització massiva per recuperar part de la sobirania econòmica sostreta (en pujar IBI mentre baixaven els immobles). Aquest treball va cristal·litzar en un Programa i en una Organització (Comissió Ciutadana Veïns per Sant Feliu (CC-VPSF)).
Fa 45 dies, es va donar un altre pas, triant com a cap de llista a Silvestre Gilaberte Herranz.

El Programa bàsic de CC-VPSF ataca cinq fronts que podrien resumir-se d'aquesta forma:
1º.- Continuar la solidaritat amb els qui més pateixen una crìsi de llarg abast
2º.- Reformar l'Ajuntament per fer-lo eficaç, menys costós, amb organigrames i no partitogramas.
3º.- Reduir l'IBI un 20-25% en quatre anys, retornant part del desequilibri que ha produït una mala gestió.
4º.- Democràcia directa en les decisions dels temes fonamentals.
5º.- Potenciar la cultura i el respecte al medi ambient

El desglossament d'aquests apartats inclou conceptes com: reducció dràstica de càrrecs de confiança, auditoria de comptes, nova ponència cadastral, auditoria organitzativa, revisió de grans contractes, menors sous en càrrecs polítics, reducció d'inversions (un 50%) (descartant les innecessaries i diferint part de les raonables), Plans d'ocupació, propiciar Plens més participatius, reducció de l'organigrama, separació de funcions (polítiques vs tècniques), reunions avant-Plens amb entitats, sinergies amb entitats d'ajuda social, reducció de despeses en capítol 2, suport al petit comerç, suport a la petita empresa, etc.

L'ideari de CC-VPSF estableix entre altres els següents punts:
Que el seu horitzó polític són els propers 4 anys, termini suficient per reformar el Ajuntament.
Que neix de les mobilitzacions referides i dels moviments socials.
Que es pretén un SFLl més solidari i participatiu; però amb menor pressió impositiva.
Que es respecten totes les opcions democràtiques existents a l'actual debat sobiranista, podent els associats expressar lliurement les seves opinions a títol personal.
Que l'alcalde ideal és qualsevol veí/veïna resident en SFLl que conegui la ciutat i tingui capacitat reconeguda, amb independència del seu origen, credo i classe social.

En Silvestre Gilaberte compleix sobradamente el perfil que es marca en l'ideari.... Vinculat molts anys al moviment veïnal, en nom del qual ha presentat múltiples mocions en el Ple. President de diferents Associacions de Veïns. Tècnic municipal durant anys. Regidor del Ajuntament de SFLl dos anys. Líder polític de SEAT durant la Transició, Etc.. Persona molt coneguda a SFLl pel seu compromís mantingut, per la seva tenacitat, per la seva capacitat d'anàlisi, i pel seu lideratge. (A mi, que el conéc de fa temps, em recorda algun personatge de John Steinbeck).

CC-VPSF aspira a portar el seu projecte al govern de la ciutat, per a això serà fonamental incorporar-hi totes les energies i persones objectivament properes al nostre Programa.
CC-VPSF és independent respecte a aparells de partit (externs a SFLl); és autònoma respecte a actuals inèrcies clientelars; no està condicionada per actuacions anteriors del Ajuntament i podrà decidir lliurement... Aquesta és la seva potencial gran força, encara que això comporti una menor disponibilitat econòmica que haurà de suplir amb suports voluntaris.

L'objectiu de CC-VPSF és que el seu projecte sigui un instrument per el camvi, obert a escoltar aportacions de gent diversa i obert a sumar amb altres forces.

Per els qui creiem que la decisió final de la gent, serà la més encertada tot i qué les posicions de sortida poden ser molt i molt desequilibrades a favor dels qui avui forman part del sistema establert... és un repte aspirar a la confiança de la gent i és un luxe disposar per liderar-la d'una persona com en Silvestre Gilaberte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Articulos legales que me afectan

EN CONSTRUCCIÓN    (Iniciado el 8 de octubre de 2018) Leyes y Reglamentos que tienen que ver con mi situación dentro de VPSF          ...