viernes, 9 de junio de 2017

Pressupostos 2017 ... Punt d'inflexió o continuïsme?

(article publicat el 4-11-2016, al diari digital: FetaSantFeliu)
....

Assistim el passat dia 27.10 a una altra sessió plenaria en la qual es pretenia aprovar varis dels temes principals del 2017. Era com si es tractés de ‘colar’ els pressupostos en una sessió densa en la qual també s'aprovaven les Ordenances, el Pla de rescat social, el Pla de Habitatje Local, l'Ordenança d'Administració electrónica, i l'Organigrama.

Nosaltres Veïns per Sant Feliu (VPSF) postulavem que Rescat i Habitatje podien anar a Novembre, però no només no ens van fer cas (suposem que per motius aliens a SFLl) sinó que ens van 'col·locar’ una moció (provinent de JuntsxSFLl) que tenia poc interès però que va ser utilitzada per perdre 34 minuts d'un temps preciós. (Si era imprescindible empassar-nos la moció-fora-de-context, podríen haver-la col·locat al final de tot.)
Són pràctiques d'altres èpoques: amuntegar temes importants perquè el debat vagi curt de temps, i aprofitar qualsevol moció-light per acabar de carregar-se el debat. Sort que aquesta vegada no va haver-hi intervencions grandilocuents, i es va poder agilitar el temps disponible … això si acabant molt tard (com si tal cosa fos una mostra de ser treballadors quan potser ho es d'incompetència).

Vull aquí només referir-me als Pressupostos, i dir en primer lloc que malgrat les males pràctiques referides, aquest any l'Equip de Govern (EG) ha propiciat una informació complerta, al mateix temps que ha explicat les seves motivacions. Si a tot això hi afegim que són Pressupostos que redueixen la despesa total i que incorporen una reducció de l'IBI, haurem de dir ja d'inici que alguna cosa s'ha mogut.
No estem doncs, devant de la inèrcia d'anys anteriors consistent en: més despesa, més càrrega impositiva, escassa informació, etc.

Així doncs, l'esforç de consens realitzat en les Ordenances, ha tingut continuïtat en els Pressupostos, però encara que aquesta cerca de consens ha estat positiva, no ha estat suficient per aconseguir el suport que Veïns per Sant Feliu (VPSF) li vam donar a les ordenances. (A causa de: la rebaixa de l'IBI enfosquida (en petita part) per la pujada de la taxa residus, que per altre banda ha tingut la contrapartida d'obrir la porta a una auditoria ‘de debò’).

No hem pogut recolzar uns Pressupostos millors que els de 2016 per diverses raons, la primera és perquè persisteix el disbarat d'unes inversions que dupliquen els estàndards a l'ús (ja de per sí elevats), i que són manipuladors (vots per tochos). Inversions la reducció de les quals podria mitigar deute i establir bases per a progressius descensos impositius.
En segon lloc perquè considerem lloable però insuficient la reducció de despeses escomesa.
En tercer lloc perquè se'ns presenten els Pressupostos junts a un Organigrama continuista i esclerotitzat.
En quart lloc perquè hi ha partides de despesa (festes i subvencions) parcialment clientelars i no es justifiquen en temps de crisi.
En resum, hi ha hagut millores però són insuficients prenent en consideració conjunta els Pressupostos i l'Organigrama.

Amb els elements analitzats el nostre vot hagués estat negatiu, però hi havia un element addicional sobre la taula de converses: la possibilitat d'anar a Pressupostos per Programes.
Els Pressupostos per Programes possibiliten no perdre's en una infinitat de partides (englobades en capítols), permeten agrupacions per temes intel·ligibles que faciliten enormement un seguiment a qualsevol interessat. A més, a partir d'ells és possible el control extern, qüestió que fa possible la participació i la transparència.
Ja no es tractaria de sacsejar a l'interessat amb un fotimé de llistats abstrusos (enfonsant-lo en la misèria de moltes dades i poca informació). Es tractaria de democratitzar els Pressupostos, de fer Pressupostos que puguin arribar a ser algun dia Pressupostos participatius.

Avançar cap a Pressupost participatius és una qüestió per a nosaltres (VPSF) crucial. Partim ja avui d'un nivell embrionari de tot això que volem, doncs ja existeixen alguns llistats de seguiment per Programes (encara que no incorporen tots els inputs), estem a l'inici. 
Durant les converses amb el EG s'ha parlat de Pressupostos per Programa, i finalment hi ha hagut un compromís de fer en 2017 els canvis necessaris per a poder en 2018 implantar-los. (Veure l'exposició de Sr Rañé en el Ple 27.10).
No serà gens fàcil, doncs: hi ha inèrcies i hi haurà resistències perquè ha de suposar camvis tant en la inputació com en l'Organització.

A nosaltres (VPSF) ens sembla un canvi bàsic per aconseguir altres canvis del tipus de : major transparència, participació, control pel Plenari, reducció de costos, etc. Per això finalment hem votat l'abstenció als Pressupostos 2017, reforçant les posicions dins del EG que creiem estan compromeses en aquestes qüestions.
Ho fem per responsabilitat i reconeixent que el Pressupost 2017, en sentit estricte, mereixeria un altre tipus de vot.
En abstenir-nos fem un vot de confiança, fem una aposta de futur.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Articulos legales que me afectan

EN CONSTRUCCIÓN    (Iniciado el 8 de octubre de 2018) Leyes y Reglamentos que tienen que ver con mi situación dentro de VPSF          ...