miércoles, 7 de junio de 2017

IBI: un pacte a favor del reequilibri, un pacte obert al futur.

(article publicat el 28-7-2016, al diari digital: FetaSantFeliu)
................

La qüestió de fons no és la sentència, per molt que això hagi estat una oportunitat de pressionar sobre un IBI desequilibrat. La qüestió de fons és que l'IBI es va situar entre 2009 i 2015 molt per sobre del que va descendir el poder adquisitiu del ciutadà.

I com tots som demòcrates, aquí no hi ha més sortida que retornar-li al ciutadà, a poc a poc, una part del desequilibri, cada any.
(A poc a poc, perquè tenim una despesa social creixent encara, i perquè algunes reduccions de costos requereixen temps).

Convé fixar això d'entrada per no perdre'ns.

Convé recordar el que van dir els partits durant la campanya electoral en referència a l'IBI:
- PSC devolució d'un 9% de l'IBI per complir la sentència.
- VPSF reducció de l'IBI un 20% en quatre anys.
- C’s reducció de l'IBI un 5,5% en quatre anys.
- PP reducció de l'IBI fins a aconseguir el coeficient mínim legal (0,4).
- IC- EUiA va dir que no el pujaria i que havia valorat la possibilitat de reduir-lo
- ERC proposava reduccions per a uns i augments per a uns altres, va recolzar a les AAVV.
- Junts per SFLl, estava per baixar-ho si es donaven unes condicions determinades.
- CiU no estava per reduir IBI.

VPSF, en les negociacions que es van fer per a un possible suport a la investidura: va proposar reduir les seves expectatives i pactar un -9% que es concretaria en un -2,2% acumulatiu anual.
Per tant hi havia després de les eleccions municipals un fort suport per reduir l'IBI

Els pactes per salvar l'escull de la sentència, ens donen aproximadament una reducció de l'IBI del 3% en 2017, reducció que es mantindrà durant 2018 i 2019. És a dir en 2019 l'import del rebut de l'IBI serà un 3% inferior al que pagavem el 2015.
Estem, doncs, davant una devolució del 9% d'IBI que es materialitza en una baixada del 3% el 2017 sostinguda també els anys 2018 i 2019.

Considerem que és positiu el que s'ha produït, però no tant per la quantitat econòmica, com pel canvi polític que suposa començar a flexionar a la baixa l'IBI per anar adequant-lo a la disminuïda butxaca del ciutadà.
(La bretxa, dels últims 6 anys, entre nivell IBI i capacitat adquisitiva mitjana: supera el 40% … per tant demanar que es tanqui en un 20%, resulta d'allò més moderat i raonable)

Canvi polític que ha tingut lloc no per l'embranzida coordinada de Grups que coincidien en aquest assumpte; sinó per la conjuntura d'un error administratiu més una sentència que ha de ser complerta, afegida a la bona feina feta a favor d'una sortida intel·ligent (política)

Estem doncs no davant una rebaixa de l'IBI, sinó davant una devolució del 9% que es tradueix en una baixada del 3%.

Cal felicitar a IC per no seguir amb inèrcies autócratas que negaven la realitat.
Cal felicitar al PSC perquè ha lluitat per ser conseqüent amb el que va proposar en la seva campanya electoral: retornar el 9% que es va pujar fora de termini.
Hem de felicitar a la AAVV Roses de Llobregat per la seva lluita de sempre a favor d'un IBI concorde a l'evolució del valor dels habitatges, i per les seves recents accions perquè hi hagués una sentència favorable als ciutadans.

Esperem que tant PP com C’s que van portar al seu programa la reducció de l'IBI, es congratulin d'aquest pas donat. En el cas d'ERC, el seu suport d'anys a les reivindicacions de la AAVV en aquest tema, entenem tindrà continuïtat ara.

I per part de VPSF, encara que això no és el -9% que vam proposar en la investidura, sinó només un -3% que es manté en següents anys; creiem que és un primer pas al que en seguiran d'altres, tal com demanda una realitat econòmica desequilibrada a favor d'inèrcies administratives i en contra del ciutadà mitjà.

Seguirem doncs treballant, compromesos amb el nostre Programa. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Articulos legales que me afectan

EN CONSTRUCCIÓN    (Iniciado el 8 de octubre de 2018) Leyes y Reglamentos que tienen que ver con mi situación dentro de VPSF          ...