sábado, 24 de junio de 2017

Dos anys a l'Ajuntament, l'inici de un llarg camí

Redactat a partir de un texte publicat al diari de Sant Feliu a inicis de maig del 2017.
L’autor es regidor del Grup municipal Veïns per Sant Feliu, a Sant Feliu de Llobregat (provincia de Barcelona)


Ambient de desprestigi.- 
La nostra experiència tractava de trencar el terreny dels partits que han utilitzat els Ajuntaments com a masos propis. Dins d'aquests partits, hi ha un pacte: el futur quadre es compromet a ser fidel, i el partit li garanteix sou per a tota la vida. Si l'individu no té una vida professional pròpia, de la seva pertinença al partit dependrà la seva subsistència i haurà de ser sectari quan el grup ho requereixi. Aquest tipus de partit ha d'ocupar poder per anar mantenint-se, i si un altre partit es finança il·legalment (passivitat judicial), gairebé tots ho imitaran per poder mantenir les seves zones de poder. Una vegada instal·lada la financiació il·legal, sempre hi haurà corruptes que desviaran fons cap a la seva butxaca. 
També hi ha partits que sol·liciten crèdits que després no tornen o tornen malament i tard. D'aquesta forma, entran en una relació de submissió amb el Banc 
Probablement, a SFLl, els partits que han tingut majors responsabilitats de govern s'allunyen del context descrit, però no està tan clar que els seus respectius aparells no hi estiguin immersos. Aquesta llógica diabòlica afecta a PP, PSOE, CiU, i en menor grau a IC.

Cicle de vida dels partits de govern a SFLl.- 
Es comença per col·locar als fidels, es continua exercint l'autoritat sense buscar consensos, es continua negant als ciutadans la participació (consultes), s'inicien després absurdes inversions. …. Ve una crisi, però els governs segueixen pujant l'IBI, els ciutadans s’emprenyen i busquen votar diferent (ERC, C’s, VPSF, Junts) exigint canvis. Llavors els partits clàssics governants del municipi, decideixen que han de blindar els interesos que els mantenen: i es coaligan per taponar el desig de reformes … !! si, han encertat, estem parlant de SFLl 
Així ha nascut l'Equip de Govern (EG) actual. Així se segueixen prenent decisions amb només el 43% dels vots, amb zero consultes ciutadanes i continuant l'espoli impositiu.

Conjuntura política actual.- 
Certament, just és reconèixer-ho, s'han millorat coses en aquests dos anys. Una part del EG ha propiciat: millorar la transparència, solucionar retards en instàncies, millores en el manteniment de la via pública, complir amb la sentència de l'IBI; en totes aquestes batalles el nostre Grup VPSF ha estat en papers molt destacats. 
Hem avançat a poc a poc, en el compliment del nostre Programa però no hem pogut complir ni el 30% del que ens vam proposar. Tenim insuficiències que ens frenen. Si volem un Ajuntament governat per veïns, que s'allunyi dels governs dels aparells de partit: haurem de propiciar una Organització oberta que incorpori gent capaç e independent, gent identificada amb el nostre Programa. La nostra Organització hauria d'assegurar la continuïtat de VPSF els propers anys amb independència dels qui siguem els seus líders, i amb suficiència per no dependre de cap hiperliderazgo. 

Orgullosos, però ens falta molt.- 
Si els nostres inicis deuen molt a poques persones amb gran dedicació, el nostre futur haurà d'assentar-se en un equip més organitzat. Necessitem dotar-nos d'un mínim aparell intern. No podem ser romàntics i creure que amb esforç i bona voluntat n’hi ha prou, això no funciona així: sempre fa falta Organització + Programa + recursos;  però molt més si la teva proposta és independent i centrada en el teu municipi.
Podem estar orgullosos del que hem fet, moltes coses aconseguides porten en part el nostre segell (instàncies, rebaixa cadastral, neteja riguessis, rebaixa IBI, mantt carrers, audit neteja, Pptos més transparents, campanyes civisme, etc), però no ens enganyem: VPSF no es va crear només per acompanyar al EG en les seves tèbies reformes ‘rentats de cara’, sinó per dur a terme un Programa que acabés amb l'espoli a través de la participació, la transparència, i el canvi de la gestió. Aquest segueix sent el nostre compromís davant els qui ens van votar, i cobra major importància en èpoques de corrupció generalitzada. Toca realinear les nostres polítiques per potenciar el nostre Programa. Un repte formidable.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Articulos legales que me afectan

EN CONSTRUCCIÓN    (Iniciado el 8 de octubre de 2018) Leyes y Reglamentos que tienen que ver con mi situación dentro de VPSF          ...